+4542679011 mail@asmussenmedia.dk

Du synes sikkert selv, du har et rigtig snedigt kodeord

Du synes sikkert selv, du har et rigtig snedigt kodeord – så snedigt, at du ikke behøver andet end det ene til alt på hele nettet. Tænk igen. Odds er, at dit kodeord enten er et let ord, fx ‘kagebord’ eller rummer navnet på en eller flere mennesker tæt på dig, fx dine børn, din ægtefælle – eventuelt krydret med deres eller din fødselsdag. Læs her, hvordan du laver et sikkert kodeord, som du også kan huske bagefter!

En dedikeret nørd

En dedikeret nørd (eller hårdtarbejdende robot) vil hurtigt knække så tyndskallet en nød. Det tog en ung hacker 45 minutter at finde info nok om Sarah Palin på nettet til at få adgang til hendes e-mail-konto. Og selv om du ikke er Sarah Palin, så har du givetvis stadig Facebook, Linkedin og meget andet herligt, hvor dine basis-oplsninger fremgår.

Vi ved det godt alle sammen, men det er bare så sulens meget lettere at huske noget, der er tæt på home.

Men fortvivl ikke. Der skal ikke meget til for at gøre dit kodeord unbreakable. I følge Thomas Baekdal kræver det egentlig bare 3 helt normale ord. Og så mellemrum.

Hvor lurer farerne?

Der er som berørt indledningsvis forskellige måder, hackere kan komme igennem dit kodeord på.

Det ene er self ved at spørge, men så dum er du jo ikke. Heller ikke ved frokostbordet, eller når ungerne spørger, vel?

Det andet er at gætte – det var det Sarah Palin-hackeren gjorde. Det er i de tilfælde det er skidt at bruge børns og ægtefællers navne.

Slutteligt er der metoden med at sætte en bot til at høvle en masse ord fra ordbogen i gennem eller bare prøve sig frem med forskellige bogstavkombinationer.

Mød en kreativ fotograf her

3 ord slår 2 ord med flere længder

Som man ser, ER det faktisk ret sikkert at bruge bogstaver i ulogiske kombinationer krydret med tal og symboler. men det er jo ret svært at huske – og så er det vi må klikke på “glemt password” knappen.

Men frygt ej, for hvis du bare kan finde 3 eller flere ord, du kan huske og sætter dem ved siden af hinanden, så stiger sikkerheden dramatisk.

Hvis du vil have et kodeord, det vil tage “for evigt” at knække, så finder du altså bare 3 eller flere ord, der tilsammen er til at huske for dig – for at være helt paranoid styrer du uden om noget, der kan bindes op på dine personlige relationer, og så fortæller du self INGEN, hvad kodeordet er. Så er sagen bøf!

Det er vigtigt her at understrege, at en del af sikkerheden i denne metode ligger i mellemrummet mellem ordene – det opfattes nemlig som specialtegn. Der er dog nogle steder, hvor de ikke tillader mellemrum i kodeord, i så fald kan man erstatte mellemrummet med et andet specialtegn, fx !

Inspirationens kilde

Men hvor finder man nogle gode ordkombinationer? Såre simpelt: Ekstra Bladet. Deres overskrifter egner sig ofte helt fantastisk til denne her øvelse:

  •  Fedladen mand amok
  • Gigantbryster smadrer skulpturer
  • Selv Jesus ser op til ham
  • Sexminister Emil med kanyler i brystvorten

Det gode ved Ekstra Bladet i denne her sammenhæng er at de ofte “opfinder” ord til lejligheden, fx står sexminister næppe i nogen ordbog.

En anden god kilde til passwords er menukortet på din favorit-take-away-biks: ‘En nummer 3 med skinke’ fungerer fint.

Endelig er der jo mange sjove sætningers kilde: børn. Men det giver en udfordring – det gælder så om at holde juniors kodeordsmorsomhed for sig selv.

God jagt! Vær obs på at nogle sites ikke tillader at man bruger øæå, så forsøg at finde en sætningsrække uden de tegn. Eller skriv et andet bogstav, du kan huske.

Helt sikker bliver man aldrig

Selv med et kodeord, der holder i over 1000 år, er der stadig en risiko – og det er virus på din computer. Hvis først nogen har haft held til at få spyware på din pc, så kan de lure dine kodeord. Det samme gælder, hvis du bruger åbne netværk på din bærbare, når du er ude.

Læs mere om digital fotografi

Så opdater dit virusprogram, lad være med at klikke på links, dine venner sender dig i mails, messenger, facebook, etc. hvor de ikke har skrevet noget ved siden af – eller måske pludselig skriver på engelsk. Skriv og spørg dem først: har du lige postet et link til mig? Så er du mere sikker.

100% sikker bliver man altså desværre aldrig, men med gode kodeord, gode virusprogrammer og en veludviklet sund fornuft, så når man meget langt.

Læs også: